INTERVJUU : Pilvio Saksamaa eestvedaja Karl Rabega

karl-valmis-pilvio

Oleme Pilvioga kompamas kasvupiire ning võtnud eesmärgiks pakkuda meie kvaliteetseid teenuseid ka Saksamaa suunal. Sellega seoses on meil hea meel teatada, et Pilvio meeskonnaga on liitunud kogenud ja pikalt andmekeskuse maastikul tegustenud Karl Rabe. Karli kogemustel ja juhtimisel oleme ellu viimas Pilvio.de projekti. Tema tutvustamiseks oleme sõna andnud Karlile endale:

 

Millest tekkis koostöö Pilvioga

2021. aastal avanes mul uus võimalus, mille keskmes oli optimeeritud 2. ja 3. taseme pilveplatvormi asutamine . Esialgu mõtlesin, et käivitan oma enda kaubamärgiga pilve, mis põhineb Warreni tehnoloogial. Warren ühendas mind Pilvioga ja niipea, kui ma nende ärimudelist aru sain, nägin ma suuremat võimalust nendega ühinemisel.

Milline on teie varasem kokkupuude andmekeskustega?

Olen asutanud ja juhtinud kahte andmekeskust, Windcloud (Braderup) ja Windcloud 4.0,. Lisaks kavandan kolmandat Colocation.green ning ehitan jätkusuutlikke moodulandmekeskusi WoodenDataCenteris ( puidupõhise räkki lahendusega andmekeskus )

Millised aspektid on teie jaoks olulised keskkonnasõbralike andmekeskuste teenuste pakkumisega?

Jätkusuutlikud teenused ei tohiks teha kompromisse kasutajakogemuse- , kulud-  või funktsionaalsuse arvelt. Kvaliteetne arendus peaks pidevalt taustal mängima. Üle kõige usun, et kliendikogemus peaks olema kõige olulisem.

Kas peate lisaks keskkonnasõbralike teenuste pakkumisele oluliseks pöörata tähelepanu ka töötajate tarbimiskäitumisele? Kui jah, siis kuidas kavatsete seda teha (töötajate liikumine kodu ja kontori vahel, elektri-, vee- jne. kontorikulud)?

Jah, ma usun, et uues normaalsuses peame vaatama heitkoguseid terviklikust vaatenurgast. Mõne inimese jaoks võib olla väga mõistlik toimetada kodukontoris. Integreeritud kaugtööpõhised ekspertide meeskond võiks olla normiks tänapäeva maailmas. Mõistlik on omada keskset “tugipunkti” ka näost-näkku arutelude pidamiseks klientidega. Kuid töökorraldus peaks pakkuma maksimaalset paindlikkust.

Millised on peamised erinevused Saksa projekti ja Eesti Pilvio vahel? 

Saksa kliendid on oma andmete suhtes ‘’heas’’ mõttes väga tundlikud. Meil on väga kõrged andmekaitse standardid ja andmete privaatsusele. Me vastame sellele väljakutsele Saksamaal asuva GmbH loomisega ning kõikide Pilvio teenuste impordiga saksamaale geograafiliselt.

Kuidas aitavad andmekeskused keskkonda säästa?

Andmekeskused ei ole füüsika seisukohalt midagi muud kui kütteseade, nad muudavad elektrienergia soojuseks. 2/3 kogu Saksamaal tarbitavast energiast on soojus, enamasti gaasi ja õli põletamise teel. Andmekeskuste soojusenergiat saab edukalt kasutusse rakendada, kui kasutatakse õiget tehnoloogiat.

Millised on peamised takistused rohelisele energiale üleminekul andmekeskuste kontekstis?

Traditsiooniliselt asub enamik andmekeskusi linnapiirkondades, kus taastuvenergia osakaal on väike. Ma usun, et me peame koondama andmekeskuste võimsust piirkondadesse, kus taastuvenergia tootmine on ülemäärane. Linnapiirkondades on vaja poliitilist algatust, millega tagatakse andmekeskuste soojuse kasutamine.

Mõned allikad väidavad, et andmekeskustel on suur süsiniku jalajälg, kuidas selle olukorraga toime tulla?

Tõsi-  andmekeskuste üldine kasutamine tekitab üha rohkem CO2 heitkoguseid. Samas tuleb mainida, et praeguse olukorra leevendamiseks peame suurendama andmekeskuste ja pilveplatvormide tõhusust, suurendama IT-riistvara elutsükli kasutust, ehitama uusi ülitõhusaid ja madala süsinikusisaldusega andmekeskusi ning mõtlema oma individuaalsele pilveressursside kasutamise. 

Andmekeskused tarbivad umbes 2% maailma elektrienergiast ja 2030. aastaks peaks see näitaja kasvama 8%-ni. Kuigi keskkonnasõbralike teenuste osutamine muutub üha populaarsemaks, kuidas seda kasvu seletada?

Nõudlus kasvab eksponentsiaalselt, tuleb ette kujutada, et me liigume inimloodud andmete ajastust masinloodud andmete ajastusse. Enamik “rohelisi” teenuseid kasutab sertifikaate, millega püütakse kompenseerida CO2 heitkoguseid, mis tegelikult ei toimi. Lisaks sellele ei sisalda see heitkoguste suurenemine IT-seadmete tootmise- ja paigaldamise tarneahela heitkoguseid. Seega peame vaatama heitkoguseid kõigis kolmes Kasvuhoonegaaside protokolli valdkonnas.

Keskkonnasõbralikumad tooted ja teenused on tavaliselt veidi kallimad. Kuidas saada klient kasutama teie teenuseid, kui ta saaks konkurendilt ‘’parema’’ hinna?

Meie ärimudeliga loome oma IaaS-teenustele vägagi konkurentsivõimelise hinna. Liisaks sellele eristame end tugeva isikliku klienditeeninduse- ja võimega aidata pilvio klientidel töökoormust võimalikult tõhusalt juhtida ning kõrvaldada kõik arendamisega seonduvad takistused.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Seotud uudised