INTERVJUU : Praktikant Helge Lilleorg : Minu arvates ei saa riistvara ja serveriteemasid PowerPointi slaididelt õppida ja nende kohta vaid lugeda.

Pilvio perekonnal on see aasta ääretult vedanud, nimelt oleme leidnud omale meeskonda äärmiselt särasilmse praktikandi nimega Helge Lilleorg.  Jagamaks seda rõõmu ka maailmale, otsustasime sõna anda Helgele endale!
Helge

Palun tutvusta end natuke.
Olen informaatikatudeng ja hetkel praktikal Astrec Datas. Praktikal õpin kõike serveritega seonduvat ja täidan igapäevaseid ülesandeid Jõhvi andmekeskuses. Nendeks võivad olla virtuaalmasinate loomine, riistvara komponentide väljavahetamine vastavalt kliendi soovidele, serverite seadistamine ja paigaldamine kappi.

Kus hetkel õpid ja miks oled valinud just selle eriala?
Hetkel õpin Tartu Ülikoolis informaatikat bakalaureuse astmes ja valisin selle eriala, sest viimastel aastatel IT värbajana on mu uudishimu selle valdkonna vastu järjest enam kasvanud. Varasemalt õppisin ajalugu ja majandust Saksamaal ning elasin ja töötasin seal kümme aastat. Eestisse tagasi tulles oli selge, et teen suurema kannapöörde oma elus. Otsustasin minna IT-d õppima, sest siin on IT valdkond väga tugevalt esindatud ning huvitavaid töökohti palju. Lisaks puudus mul soov jätkata eelmisel tööpositsioonil.

Miks otsustasid tulla just Astrec Datasse?
Suvel olin Sillamäel kood/Jõhvis praktikant IT-support alal, ning seal sain Germaniga tuttavaks, kes töötab Astrec Datas CTO-na. German rääkis tihti igapäevatööst Astrec Datas ning minu uudishimu aina kasvas. Lõpuks pärisin temalt, kas oleks võimalik ka praktikale tulla. Suvel hakkas mulle Ida-Virumaal väga meeldima ja mõte teine praktika Jõhvis teha tundus väga äge! Kuna mul varasem kogemus serveritega puudus, siis teadsin, et õpin lühikese ajaga väga väga palju. Lisaks meeldib mulle teadmisi läbi praktilise tegevuse omandada. Ülikooliõpe on tähtis, aga praktika on kohati isegi veel tähtsam

Kuidas hindad oma varasemaid praktikaga seotud teadmisi? 
Üks aasta ülikoolis ja suvepraktika Sillamäel aitasid kindlasti kaasa. Siiski arvan, et minu tehniline taust on veel veidi õhuke.

Mis meeldib sulle oma valitud eriala juures kõige enam?
Mulle meeldib mentaalne challenge. IT valdkond areneb pidevalt edasi ja mitte kunagi ei hakka igav. Iga päev õpin midagi täiesti uut. Tihti on mu ülesandeks olnud leida viga süsteemis ning see meenutab detektiivitööd.

Millised on sinu ootused praktikale / mida sooviksid põhjalikumalt uurida?
Kuna olen väga praktiline inimene, siis meeldiks mulle teada saada, kuidas lahendada klientide erinevaid tehnilisi probleeme. Lisaks kuidas on andmekeskus üles ehitatud, milline on selle infrastruktuur ja kuidas teha õigeid seadistusi juhul kui kliendil on kindlad tehnilised nõudmised.

Kas soovitaksid Astrec Datat ka teistele praktika sooritamiseks? Miks?
Jah, väga soovitan. Siin on äärmiselt tore ja armas väike meeskond. Minu väljaõpetamiseks on kõik väga palju aega võtnud ning mulle näidatakse kõiki aspekte igapäevatöös. Mul on tunne, et ma reaalselt iga päevaga õpin tohutult palju juurde. Alustasin esmaspäeval, täna on reede ja juba ma tean palju palju uusi asju. Minu arvates ei saa riistvara ja serveriteemasid PowerPointi slaididelt õppida ja nende kohta vaid lugeda. Siin praktikal olles olen oma silmaringi avardanud ja tohutult juurde õppinud ning selle eest olen ma väga tänulik!

Milliseid ülesandeid praktika vältel teostasid?
Praeguseni on kõik ülesanded klientide serveritega seotud olnud. Eile näiteks seadistasime CentOS-i operatsioonisüsteemi serveritele ning duplitseerisime SSD-d. Seejärel paigaldasime serverid serveriruumi kappi ja sisestasime andmed süsteemi. Esimesel päeval vahetasime ühe kliendi jaoks protsessorid välja.

Mis on sinu arvates kõige põnevam olnud siiani?
Eile oli päris põnev! Kõige lahedam on aga see kui tulen büroosse ja tahvlil on väike “kontrolltöö“ tehniliste küsimustega, mis hõlmavad eelmisel päeval seletatud teemasid.

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Related News